Start Middeleeuwse Spelen
De vrijdagavond starten we met de Middeleeuwse Spelen met een paar korte spellen. Denk hierbij aan de nu al beroemde kluifwedstrijd en het schieten met de katapult.
Op Zaterdag en zondag
Op zaterdag- en zondagmiddag vinden deel twee en drie van de Middeleeuwse Spelen plaats. Hier zullen de wijken in de arena, luid aangemoedigd, tegen elkaar strijden. Denk hierbij aan boogschieten, met een platte boot roeien, touwtrekken, de 8-wijkentocht, een poldercross en de stormram. Niet alleen de allersterksten nemen deel hieraan, want verschillende leeftijdsgroepen nemen het tegen elkaar op. Hier kan het verschil gemaakt worden in de strijd om de legendarische strijdbijl!
Ook zal op zondag de heksenwaag plaatsvinden. Dit wordt een vervelende aangelegenheid, maar als er in die week heksen zijn gesignaleerd hebben we helaas geen keuze.
Wil je graag meedoen met een spel? De inschrijving voor de spelen lopen via de wijkraden. Overtuig ze van jouw kunnen en haal die punten binnen!
Volledige spelschema
Vrijdag
De katapult
19:30 – 20:30
Dat de wijken nu onafhankelijk zijn, is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Vele aanvallen zijn afgeslagen. Dit gebeurde met name door het gebruik van katapulten, waardoor de vijand amper in de buurt kon komen. Deze traditie wordt in ere hersteld.
Elke wijk bouwt een eigen katapult, waarmee een zak(je) zand moet worden weggeschoten. Wij gaan op zoek bij welke wijk de bouwtechniek nog het beste door het bloed stroomt. Hierbij beoordeelt ’t Gilde de afstand die het projectiel aflegt, de koning de techniek die wordt gebruikt en de koningin de esthetiek.
Kluifwedstrijd
21:15 – 21:35
Al eeuwen bekend is dat een goed middeleeuws feest start met een kluifwedstrijd. Op het podium staan 8 liters bier en staat 8 keer een kilo kip. De regels zijn al deze eeuwen niet veranderd, want de winnaar is degene die alles als eerste soldaat heeft gemaakt.
Deelnemers: 1 per wijk, vrije keuze
Zaterdag
Spellen op het dorpsplein
12:00 – 18:00
Op het dorpsplein zijn de hele dag spelletjes voor de jeugd. Hiermee kunnen er goudklompjes verdiend worden voor de wijk!
De Achtwijkentocht
13:00 – 13:45
Vuur maken was in de vroege middeleeuwen niet altijd even eenvoudig. Gelukkig was er een strijdster die in de volksmond Lopend Vuurtje werd genoemd. Lopend Vuurtje ging elke avond alle wijken langs om bij iedereen thuis vuur te maken. Middels de Achtwijkentocht brengen we een ode aan deze geliefde vrouw.
In alle wijken liggen materialen om vuur te maken. In estafettevorm moeten deze materialen te voet worden opgehaald. Wijk voor wijk. Hiermee moet vuur worden gemaakt en een touw worden doorgebrand. Zo snel mogelijk.
Deelnemers: 8 per wijk
4 mannen en 4 vrouwen
Touwtrektoernooi
13:10 – 13:45
Ook hier is vroeger een bloedige strijd gestreden. Vele dappere mannen en vrouwen sneuvelden hierbij. De wijkraden waren het erover eens dat dit zo niet langer kon en namen het besluit dat een touwtrektoernooi voortaan zou bepalen welke wijk er het sterkste was. Dit toernooi keert terug. Het betreft meteen een knock-outfase en het koningspaar bepaalt door middel van loting ter plekke wie er tegen elkaar trekken.
Deelnemers: 6 per wijk
3 mannen en 3 vrouwen
Tonnetje Rollen
13:45 – 14:30
Wijn vloeide hier rijkelijk. De inwoners hielden van een feestje en de tonnen met wijn waren niet aan te slepen. Daarom werd er niet voor gekozen om deze te slepen, maar om te rollen. We gaan een ode brengen aan wijn door dit als spel op het programma te zetten.
Deelnemers: 2 per wijk
1 man en 1 vrouw
De Stormram
15:00 – 15:40
Stormrammen waren niet meer nodig nu de strijd dankzij het touwtrekken niet meer zo bloederig was. Een inventieve inwoner, Siem Helder van Geest, bedacht met de stormram een geweldig puzzelspel. Deze stormram heeft de organisatie teruggevonden, waardoor dit spel op de zaterdagmiddag terug zal keren.
Deelnemers: 6 per wijk
3 mannen en 3 vrouwen
De Poldercross
16:10 – 16:30
In de late middeleeuwen is deze polder pas drooggelegd. Hiervoor werd voornamelijk de jeugd met boodschappen op pad gestuurd om een boodschap rond te brengen. Hierbij was het heel normaal om de directe route te nemen, dwars door sloten en over hindernissen. De jeugd gaat massaal in de voetsporen treden van hun jeugdige voorouders.
Er is een wedstrijd in 3 categorieën: 10 t/m 12 jaar, 13 t/m 15 jaar en 16 jaar en ouder.
Deelnemers: iedereen die wil. Onbeperkt aantal per wijk en per ronde.
Zondag
Goudjacht
10:30 – 12:30
In de donkere middeleeuwen was het voor veel grote gezinnen lastig om rond te komen. In deze heftige tijden moesten de kinderen ook pad om klusjes te doen, om zo kleine goudklompjes te verdienen. Dit werd door de kinderen onderling de Goudjacht genoemd. Toen er later mee voorspoed was, bleven de kinderen dit doen. Niet omdat het moest, maar omdat hier in de dorpen de klusjes leuk waren om te doen en de rijke inwoners op deze manier graag wat van hun rijkdom deelden. In plaats van klusjes werden het later spelletjes, wat wij op zondagochtend precies na gaan doen!
Alle kinderen van de basisschool kunnen hieraan meedoen op de zondagochtend. Inschrijven is niet nodig. Ze kunnen allemaal spelletjes doen en hiermee goudklompjes verdienen. Hiermee halen zij punten voor hun wijk. (Niet elke wijk heeft evenveel kinderen, dus hier wordt rekening mee gehouden.)
Platte Botenrace
13:30 – 14:25
Veel werd er vervoerd over het water op traditionele platte boten. Toen de wijken wilden kijken welke wijk er eigenlijk het snelst kon varen met deze dingen, ontstond een vervelende discussie waar dit plaats zou moeten vinden. De Lieden, Ridders en Boeckhorsters eisten dat deze wedstrijden op het Vennemeer plaats zou vinden, maar de Nazaaten, Strijders, Soonen & Maiden, Krijgsheeren en het Volk wezen de Koppoel aan. Na een jarenlange discussie werd er besloten om een groot toernooi in het vijvertje tussen de dorpen te laten plaatsvinden. Gezien de beperkte ruimte namen beide teams, tegenover elkaar, plaats in dezelfde platte boot waarna beide teams de boot richting de andere kant probeerde te roeien. En hiermee openen wij de spellen op zondagmiddag.
Deelnemers: 6 per wijk
3 mannen en 3 vrouwen
Leeftijd restricties volgen
Heer der Ringen
14:30 – 15:05
Er is vroeger veel gestreden, maar er waren natuurlijk ook kleine twisten. Als men er onderling echt niet uitkwam werd er met een tactisch spel gekeken wie er Meester der Ringen was. Hierdoor werd er bijvoorbeeld bepaald wie het vee binnen moest halen die dag, wie er met de zoon van het wijkhoofd mocht trouwen en wie de paarden moest zadelen. Op zondagmiddag wordt er vooral bepaald wie er punten verdient voor zijn of haar wijk.
Deelnemers: 2 per wijk
Stokpaardrennen
15:05 – 16:15
Dé sport waar onze dorpen bekend mee zijn geworden. Er zijn op ons grondgebied grote stokpaardrenners groot geworden. Winnaars van de toernooien werden aanbeden, bedolven onder het goud en leefden hier als goden. Dit spel is de ultieme combinatie van kracht, uithoudingsvermogen en techniek. En er gaat dus echt weer een toernooi plaatsvinden. Wie wordt de godin of god van zijn of haar wijk?
Deelnemers: 1 per categorie per wijk
Meisjes 12-17 | Jongens 12-17
Vrouwen 18+ | Mannen 18+
Archerytag
15:30 – 15:55
In de middeleeuwen leefden hier voornamelijk landbouwers. Toch werd er ook relatief veel wild geschoten. Veel inwoners konden goed omgaan met een handboog en hadden de souplesse en snelheid om onder andere de hazen en het gevogelte dichtbij genoeg te benaderen. Deze eigenschappen worden getest bij Archerytag.
Deelnemers: 3 per wijk
12-17, 18-54, 55+
Modderworstelen
16:30 – 17:30
Al eeuwen vinden wedstrijden modderworstelen plaats. Toch stamt de meest legendarische wedstrijd niet uit de middeleeuwen, maar uit deze eeuw. In 2009, tijdens de vorige editie van dit geweldige evenement vochten de meest dappere mannen een epische strijd met elkaar uit. Ditmaal vinden we niet alleen de dapperste mannen in de ring terug, maar ook de vrouwen.
Deelnemers: 2 per wijk
1 man, 1 vrouw
Overige spellen
Naast de spellen waarvoor de wijkraad mensen gaat indelen, zijn er ook spellen waar iedereen aan mee kan doen. Deze spellen kunnen op zaterdag en zondag overdag worden gespeeld. Wél zijn hier punten voor de wijk te verdienen. Ook iedereen die al is ingedeeld kan hier gewoon aan meedoen.
Zaterdag
Speerwerpen
10:00 – 13:00
De speer is een machtig en zeer dodelijk wapen. In de hand konden gewapende vijanden hiermee op afstand gehouden worden. Een goede speerworp drong daarnaast door het dikste harnas heen. Bij dit spel gaan we kijken uit welke wijk de man/vrouw/meid/jongen komt die deze speer het verst kan gooien.
Hangen
13:00 – 15:00
Ondanks dat de strijd er fel aan toe gaat, hoeft er niemand te hangen tijdens de Middeleeuwse Feesten. Hoewel… er zijn wel punten mee te verdienen. Ook hierbij geldt, uit welke wijk de man/vrouw/meid/jongen komt die het langst kan blijven hangen, pakt de punten.
Ponystappen
16:15 – 17:15
De kleinste kunnen na het riddertoernooi spektakel op de pony’s rijden.
Overige spellen
Op de zaterdag zullen er naast bovengenoemde spellen nog meer spellen zijn. Kom naar het terrein, laat je verrassen en pak punten voor jouw wijk!
Zondag
Colf
10:00 – 15:00
Volgens de overlevering is de oudste vermelding van colf een wedstrijd die gespeeld werd op juni 1423 langs de Rijpwetering. Door middel van deze colfpartij werd de terechtstelling van de moordenaars Klavergeest en Heemspoel herdacht, toenmalig wijkhoofden. Zij werden in rechthuis de Roode Vos veroordeeld voor het ombrengen van twee Ripse molenaars. Omdat de lichamen van deze molenaars pas weken later werden gevonden, werden hun molens hierna in de volksmond Lijkermolen 1 en Lijkermolen 2 genoemd.
Colf is een sport die van de Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw zeer populair was in de Lage Landen. Het is een spel dat gespeeld wordt met een bal van hout of leer en een slaghout dat colf genoemd wordt. Bij colf is het de bedoeling om in het open veld met zo weinig mogelijk slagen een doel te raken. Dit doel kan honderden meters tot zelfs 15 tot 20 kilometers verwijderd zijn van het startpunt. Als doel kan dienen een deur, een boom, een steen of het einde van een akker of weiland.
Op zondagmiddag zijn er punten te verdienen voor de wijk die waar de persoon voor uitkomt die met de colf de minste slagen nodig heeft om het doel te raken.
Boogschieten
13:00 – 16:00
De edele kunst van het boogschieten behoeft geen verdere omschrijving. Iedereen heeft de kans om zijn of haar klasse en precisie te laten zien. Welke man/vrouw/meid/jongen de meeste punten scoort met het afschieten van 3 pijlen pakt de felbegeerde punten voor zijn of haar wijk.